Luchtvaart déjà vu                 Aviationweb déjà vu             

 ►►  aeroplanes history / photo index    helicopters photo gallery   Eurocopter EC120 productionlist   Micro Light Aeroplanes   European Airfields online  ◄◄

 

De website Aviationweb déjà vu is een min of meer het logisch gevolg van een combinatie van interesses: luchtvaart, fotografie en internet. De website is in maart 2000 in een beperkte opzet in de Engelse taal van start gegaan en is nu zowel in het Engels als het Nederlands beschikbaar. In september 2001 werden de namen Luchtvaart déjà vu en Aviationweb déjà vu geïntroduceerd. De site is opgebouwd uit een aantal thema pagina's met van oorsprong ieder tien foto's; twee databases: Eurocopter EC120 B produktielijst en European Airfields online en een groeiend aantal op type en registratie van het vliegtuig of de helikopter gesorteerde fotopagina's waarop een grote foto en een historisch overzicht van het betreffende vliegtuig of de helikopter. De foto's welke worden gebruikt zijn afkomstig uit het dia archief welke vanaf 1964 is opgebouwd. Voor gebruik op de site worden de dia's gescand met een Acer Scanwit 2720S diascanner. Sinds 2004 worden ook foto's op de site geplaatst welke met de digitale camera's zijn gemaakt. Naast de eigen foto's wordt er een groeiend aantal foto's van derden geplaatst. Om het zoeken naar types in de historie-foto pagina's te vereenvoudigen kan gebruik worden gemaakt van de overzichtpagina's: Aeroplanes Helicopters en Micro Light Aeroplanes.

Ik ben geboren in 1946 en opgegroeid in de stad Groningen. In 1983 zijn we verhuisd naar Emmen. De interesse in de luchtvaart ontstond in de vijftiger jaren. Boven de stad waren regelmatig de Tiger Moth, de Harvard met zijn typische geluid en de zwaardere Beech D-18S van de RLS te zien. Vliegveld Eelde was eind jaren '50 een geliefde locatie om naar toe te fietsen. De echte interesse in vliegtuigen werd gewekt door twee RAF Blackburn Beverly's welke in mei 1962 in de landing boven Westerbroek werden gezien. De eerste boeken over luchtvaart werden in die periode aangeschaft en Eelde werd steeds vaker bezocht. Ook werden in die periode Schiphol en Zestienhoven bij Rotterdam met enige regelmaat bezocht. Met de aanschaf van een fototoestel werd de hobby verder uitgebreid. Met mijn eerste camera, een Agfa Click, werden in 1964 de eerste voorzichtige stappen als fotograaf gezet. Een Flying Enterprise' Canadair C-4 Argonaut werd op Eelde gefotografeerd. In de loop der jaren zijn meerdere camera's gebruikt. De eerste foto's waren 6 x 6 zwartwit opnames. Al vrij snel werd overgegaan kleinbeeld kleurenfoto's en dia's. Vanaf 1969 werd gebruik gemaakt van de Kodak Kodachrome II en X, respectievelijk 25 en 64. De Kodachrome 25 en Kodachrome 64 zijn echter uit productie genomen. Mede hierdoor worden momenteel vrijwel uitsluitend foto's met de digitale camera's gemaakt. Momenteel zijn hiervoor een Fuji Finepix S7000, een Olympus SP-560UZ en een Sony Alpha 300 digitale camera met meerdere lenzen  in gebruik.

De dia verzameling bestaat uit ruim 19.000 opnames van vliegtuigen en helikopters. Ik ben zowel in de civiele als in de militaire luchtvaart geïnteresseerd. Een deel van de verzameling is afkomstig van correspondenten uit vooral Zwitserland, Italië en de USA. In de verzameling zijn feitelijk alle modellen opgenomen als ze maar een motor hebben. De verzameling gaat van ultralight vliegtuigen, sportvliegtuigen, helikopters, landbouwsproeiers, fighters en airliners tot en met de Antonov AN-225. Een aparte plaats in de verzameling wordt ingenomen door de ca. 950 dia's van de DHC-6 Twin Otter.

Naast dia's verzamel ik samen met mijn vrouw ansichtkaarten van vliegvelden.

Vele luchthavens, vliegvelden, vliegstrips, heliports en luchtmachtbases werden in de loop der jaren bezocht. Waar mogelijk werden foto's van de aanwezige vliegtuigen en helikopters gemaakt. Foto's welke tijdens deze bezoeken zijn gemaakt zijn niet alleen op deze website maar ook in een aantal publicaties en op andere websites te vinden. Een onvergetelijk hoogtepunt was het bezoek aan de luchtmacht basis Sperenberg op 27 mei 1994. Op deze dag nam de Russische Luchtmacht officieel afscheid van de voormalige DDR. Het ceremoniële afscheid werd gehouden op de voormalige Sovjet Air Force Base Sperenberg. Hoewel ik voor de transportvliegtuigen en de helikopters was gekomen zal ik de dramatiek van deze dag nooit vergeten.

 
Ik bedank u voor het bezoek aan de website,   Jack Wolbrink
 
 

Op 14 juni 1999 werd ik door één van de teamleden van het US Navy team Blue Angels op foto gezet voor de McDonnell Douglas F/A-18 Hornet 181955. De foto is op Kalispell-Glacier International Airport in Montana, USA, gemaakt.

 
Luchtvaart déjà vu           Aviationweb déjà vu    

All photos on this site are copyrighted by international copyright laws, and remain the property of the relevant photographer. Prior permission should always be sought directly from the photographer for any other means than private viewing. If no photographer is mentioned the photos on these pages are made by Jack Wolbrink.

If any image, picture, text or opinion at the linked sites is against any public or private interest, please let me know. Suggestions are welcome.

Disclaimer: Alles is in het werk gesteld om de juistheid van gegevens op deze site te verzekeren. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is. De uitgever verschaft de inhoud van de website en de individuele pagina in de staat waarin deze zich feitelijk bevindt, zonder garantie of waarborg ten aanzien van de deugdelijkheid, geschiktheid voor een bepaald doel of anderszins. Aan de inhoud van deze site kan op geen enkele wijze rechten of aansprakelijkheid worden verleend.

 
laatst bijgewerkt: 06-06-2011
Copyright © Jack Wolbrink, Emmen, Nederland
contact

  European Airfields: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z                 3000+ links naar en informatie over vliegvelden, luchthavens, heliports, etc. in Europa

  Groningen Airport Eelde  1965-1970   1970-1975   1975-1980   1980-1985   1985-1990   1990-1995   1995-2000   2000-2005   2005-2010   2011   | vliegveld Hoogeveen

  vliegveld Stadskanaal | ULMs | Ultralights | Helikopters in EmmenHeli-Holland | Lifeliner-helikopters | Sproeivliegtuigen | Oldtimer-Tweedekkers

                                                                                      | Kleuren dia's ruilen? | contact  |